Vertragen & verstillen

By Hilde

augustus 16, 2022


Sinds geruime tijd worden we in onze maatschappij vrijwel dagelijks geconfronteerd met een overvloed aan prikkels. Door alles wat er op ons af komt of wat er van ons gevraagd wordt, zijn we een beetje vervreemd geraakt van rust en stilte.

We “moeten” ook zoveel hé … dus er wordt haastig geleefd en daarbij vliegen woorden als “multitasken”, “ratrace”, “druk druk druk” enz ons regelmatig om de oren.

Gewoon eens niets doen, de stilte opmerken en ervan genieten … Voor velen is dit iets wat niet in hun drukke schema past. Steeds meer hoor ik uitspraken als “goh, ik zou dit of dat ook nog wel eens willen doen, als ik er eens een rustig moment voor vind”, maar in de praktijk gebeurt dat niet.

Druk, druk, druk …

Mensen rennen zichzelf voorbij, hun hoofd gevuld met lawaai, ruis en chaos. Ze willen alles uit de dag halen wat er in zit. Agenda’s worden vol gepland en zelfs de schaarse, vrije momentjes worden opgevuld, zoals bijvoorbeeld door het tussendoor checken van sociale media. Velen verliezen daarbij uit het oog wat zich om hen heen allemaal afspeelt. Zoveel mooie dingen of momenten die onopgemerkt blijven …

Dit is een trend waar ik me niet goed bij voel. Ik heb moeite met die snelheid en met de gevolgen ervan.

Die gevolgen zijn namelijk nefast voor onze gezondheid !
Het aantal mensen dat te maken krijgt met allerlei stressgerelateerde klachten, of zelfs helemaal opgebrand thuis zit met een burn-out, blijft toenemen.

Vaak wordt er dan pas (noodgedwongen) tijd gemaakt voor vertraging en verstilling …

Vertraag de tijd

Nochtans is het belangrijk om voldoende tijd te nemen om te vertragen, zowel voor ons lichaam als voor ons brein. Dit kan door tussendoor wat meer op de rem te gaan staan.

Als we vertragen, betekent dat niet dat we te weinig tot actie komen of dat we onvoldoende presteren. Het lijkt misschien vreemd, maar juist door te vertragen worden we efficiënter ! We doen namelijk datgene wat we doen met meer aandacht. De focus ligt dan op één ding en niet op meerdere zaken tegelijk. Daardoor zien we ook meer, want door te vertragen kunnen we bijvoorbeeld meer aandacht schenken aan de details enz. Zo kan alles sneller én met een beter resultaat afgewerkt worden.

Door te vertragen zie je meer
Door te vertragen zie je meer

Door op deze manier langzamer aan te doen, hoeft ons brein minder activiteiten en gedachten tegelijkertijd te coördineren en te structureren, zodat er meer ruimte en rust in ons hoofd ontstaat.   

Net als een akker, moet de geest soms rusten om weer vruchtbaar te worden

Wat ook belangrijk is bij het vertragen, is de pauzeknop regelmatig indrukken. Dit wordt tegenwoordig nog maar weinig gedaan.  Voor velen lijkt het ondenkbaar om tijd te spenderen aan lummelen. Gewoon even totaal niets doen, of zoals ze in Italië zeggen: “dolce far niente”. De tijd nemen om in het hier en nu te blijven, zonder daarbij te piekeren en zonder afleiding van dingen om ons heen zoals bijvoorbeeld telefoon, tv, sociale media, … Hierdoor kunnen we bijtanken, waardoor we meer energie krijgen en onze veerkracht ook kan toenemen. We hebben het allemaal nodig om gezond te kunnen functioneren !

Sta jij wel eens stil bij stilte ?

Net zoals bij het vertragen, zijn we ons tegenwoordig maar weinig bewust van de stilte.
Stilte is trouwens een breed begrip, dat voor iedereen een andere betekenis kan hebben.

Meestal wordt bij stilte spontaan gedacht aan de afwezigheid van geluid. Eigenlijk is er bijna altijd wel één of ander geluid op de achtergrond aanwezig. Sommige mensen merken dat helemaal niet op, terwijl anderen er best wel hinder van kunnen hebben (vooral hoogsensitieve mensen kunnen hier last van hebben).

Daarnaast is er ook nog een andere vorm van stilte, namelijk onze eigen, innerlijke stilte. Wanneer we altijd maar druk bezig zijn, verliezen we het contact met wie we eigenlijk diep van binnen zijn. We drijven mee met de ratrace van het leven, zonder echt te luisteren naar onszelf, onze intuïtie, onze eigen normen en waarden, enz …

Het belang van stilte

Eigenlijk heeft iedereen op één of andere manier stilte nodig. ’t Is net als bij het vertragen ook weer ons brein dat de stilte nodig heeft om tot rust te kunnen komen.

Wij beseffen het als mens niet altijd, maar door de geluiden die we eigenlijk vrijwel constant horen, veel meer dan waar we ons bewust van zijn, blijft ons brein vrijwel continu actief met het verwerken van die geluiden. Dat kost veel energie en zoals we allemaal weten, is het dan ook wel eens nodig om bij te tanken en om de batterij terug te vullen.

Vandaar dat het een weldaad is voor ons brein om stilte te kunnen ervaren, ’s nachts als we slapen, maar ook tijdens pauzemomentjes overdag.

In de stilte hoor je meer

Onder welke vorm dan ook, stilte kan echt verrijkend zijn ! Men zegt niet voor niets “in de stilte hoor je meer“. Dat kan gaan over geluiden om ons heen, maar het kan net zo goed gaan om onze innerlijke belevingswereld.

Wanneer je vertraagt en daarbij echte stilte kan ervaren, kan dat tot de meest boeiende inzichten of ideeën leiden ! Innerlijke stilte leidt vaak ook tot innerlijke rust en dat draagt ook weer bij aan het versterken van de veerkracht !

Iemand die veel verteld en geschreven heeft over stiltebeleving was de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh. Ik deel hieronder een tekstje van hem, bestaande uit woorden om misschien even bij stil te blijven staan ?!

Stilte is essentieel.
We hebben stilte nodig,
net zoals we lucht nodig hebben
en een plant licht nodig heeft.
Met een geest propvol woorden
en gedachten,
is er geen ruimte voor onszel
f.

Overtuigd van de voordelen en zin om zelf tot actie over te gaan ? Hier volgen enkele tips !

  • Wees je meer bewust van je ademhaling, de manier waarop je stapt, eet, drinkt, enz …
  • Maak een wandeling in de natuur en gebruik daarbij intensief al jouw zintuigen. Wees je bewust van alles wat je hoort, ziet, ruikt, voelt, en misschien wel proeft !
  • Focus op wat echt belangrijk is in jouw leven. Wees je bewust van wat of wie er voor jou “echt” toe doet. Verlies relaties, vrienden, kennissen en andere connecties die jouw leven de moeite waard maken niet uit het oog. Probeer er meer tijd en aandacht aan te besteden.
  • Vervang multitasking door singletasking. Wees je bewust van de tijd die je verspilt door aan multitasking te willen doen. Wanneer je alles één voor één doet, vertraag je, maar door het feit dat je wat je doet met meer aandacht uitvoert, zal het je uiteindelijk wel tijd besparen.
  • Besteed eens wat minder tijd en aandacht aan je telefoon, je sociale media enz. Wees je ervan bewust hoe deze zaken de rust en de stilte om je heen en in jezelf verstoren.  
  • Doe iets creatiefs. Er is altijd wel iets waar je je creativiteit op kan loslaten, waardoor je dan ook ten volle kan genieten van het moment. Op deze manier vertraag je ongemerkt en het brengt daar bovenop nog vreugde in je leven ook 👍
  • Maak tijd om te spelen. Als we ouder worden, vergeten we vaak om plezier te maken. Laat het kind in jezelf terug wat meer los, doe eens gek 🙃 Dit is een ideale manier om je batterijen terug op te laden !

Veel succes en geniet ervan 💚

Reageren kan hier !

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}