Wandelen door verlies

Op weg naar troost en verlichting bij verdriet

Wat met liefde is geplant, raakt nooit meer uitgebloeid

Heb jij wel eens het gevoel dat je wereld stilstaat ?

In het leven word je soms geconfronteerd met ervaringen, waarbij het gevoel overheerst dat de grond onder je voeten helemaal wegzakt. Zeker wanneer je als 50-plusser door het leven stapt, zal ook jij hiervan niet gespaard gebleven zijn. Hoe ouder je wordt, hoe meer het lijkt alsof bepaalde situaties steeds dichterbij komen, zoals bijvoorbeeld: 

  • het overlijden van iemand die je dierbaar was
  • het verlies van gezondheid, van jeugdigheid, van dromen.
  • je werk kwijtraken door ontslag of pensionering.
  • het einde van een relatie of vriendschap.

Dit zijn allemaal verliessituaties waardoor je in een rouw kan belanden omwille van het gemis van iets of iemand uit je leven waar je sterk gehecht aan was maar die er niet meer is. 

Zo'n rouwproces ... dat doet wat met je …

Het haalt je uit je evenwicht.
Het voelt alsof je in een rollercoaster zit, waarbij allerlei gevoelens, emoties en gedachten met je aan de haal gaan.

Bittere tranen die over je wangen stromen, woede, frustratie, paniek, schuldgevoel, ongeloof, onmacht ... Met daar haaks tegenover lachen, plezier, fitheid, geduld, begrip, hoop, kracht, moed, ...

Het ene moment slaag je er in de dagelijkse routine - al dan niet op automatische piloot - te doorleven, terwijl je bij wijze van spreken met een vingerknip weer in een diepe, bodemloze put kan wegzakken en nergens meer toe in staat bent omdat je overmand wordt door pijn en verdriet.

Je vraagt je vertwijfeld af of de manier waarop je je gedraagt en hoe je je voelt wel normaal is.

Je wil er graag met iemand over praten, maar waar kan je terecht ?

In een drukke maatschappij, waarbij heel wat mensen sowieso al overprikkeld rondlopen, wordt meestal weinig tijd vrijgemaakt om stil te blijven staan bij hoe het écht met iemand gaat.

Met de mensen uit je naaste omgeving durf je er niet goed meer over te praten, want ach, je hebt je verhaal al zo vaak met hen gedeeld, je wil ze niet langer meer tot last zijn. Of ze vinden dat je al lang genoeg gerouwd hebt, het mag wel eens stoppen volgens hen.

Je vindt weinig begrip, waardoor je je eenzaam en verdrietig, niet gezien en niet gehoord voelt.

Het is moeilijk voor je om in het hier en nu te leven en je slaagt er al helemaal niet in om met een positieve blik vooruit te kijken.

Al die gevoelens en gedachten ... het put je uit ... en dat wil je niet meer.

Je wil weer léven in plaats van overleven !

Je bent niet alleen ...

Je bent niet de enige die zich eenzaam en verdrietig kan voelen. Ik begrijp je …

Uit eigen ervaring weet ik, dat het niet altijd eenvoudig is om je weg weer te vinden na een ingrijpend verlies. Er waren tijden dat ik geen idee had hoe ik opnieuw richting aan mijn leven kon geven. Ik maakte situaties mee, waarbij mijn toekomst uitzichtloos leek en ik de moed in mijn schoenen voelde zakken.

Bovendien weet ik als geen ander hoe het voelt om overspoeld te worden door emoties, gevoelens en gedachten. Als hoogsensitieve persoon komen ze bij mij extra hard binnen en heeft mijn brein meer tijd nodig om alles te verwerken omdat dat op een diepgaandere manier gebeurt dan bij de niet-hoogsensitieve medemens.

Ik leerde milder voor mezelf te zijn en situaties van rouw en verlies te verwerken op een manier die écht bij me past. Mijn leven werd er zoveel aangenamer van !

Ook voor jou zal de zon weer schijnen  !

Wanneer je een zwaar verlies ervaren hebt, zal je dat altijd met je mee blijven dragen. Soms zal het tijdelijk naar de achtergrond verdwijnen, terwijl het op andere ogenblikken onverwacht weer prominent aanwezig kan zijn. 

Als jij er in slaagt om je verlies te integreren in jouw leven op een manier die bij je past, zal ook jij weer in staat zijn de toekomst met een positieve, open blik tegemoet te zien. Stap voor stap zal ook jij weer lichtpuntjes ontdekken die je vreugde zullen schenken.

Op dit moment lijkt het voor jou misschien compleet ondenkbaar, maar op een dag slaag je er weer in om de zon opnieuw te zien schijnen én om van haar stralen te kunnen genieten ! Echt !

Hoe kan ik jou helpen ?

Het ene verlies is het andere niet en de ene persoon is ook de andere niet.
Ook op het doorleven van een verlies staat geen tijd, iedereen rouwt op zijn of haar eigen tempo.

Dat maakt dat het niet eenvoudig is om de richting van jouw persoonlijke rouwpad te vinden.

Het kan zijn, dat jij er vooral nood aan hebt om je verhaal te kunnen vertellen. Praten lucht op, dat kan zoveel deugd doen !
In onze huidige maatschappij is het helaas niet altijd even gemakkelijk. Mensen hebben het té druk, of ze vinden het moeilijk om te praten met iemand die in een rouwproces zit. Ze weten zich vaak geen houding te geven, ze vinden de juiste woorden niet. Normale, menselijke reacties, want waar wordt er geleerd hoe je dat doet ... rouwen of omgaan met rouw en verlies ?

Naast het praten over je verlies, is rouwen ook hard werken. Het kost massa's energie, die je juist in deze periode meestal niet hebt.

Wanneer je veerkracht groot genoeg is, kan je langzaam maar zeker leren leven met je verdriet. Op je eigen manier, in jouw eigen tempo.
 
Maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar je in hemelsnaam die veerkracht en die energie vandaan kan halen.

Goed nieuws: je hoeft het niet alleen te doen !

Juist omdat ik weet wat voor een lange, eenzame weg het bewandelen van een verliespad kan zijn, wil ik jou daar in begeleiden.

Ik loop graag een stukje met je mee ... begripvol en geduldig luisterend naar je verhaal, zonder oordeel. Daarbij ondersteun ik je op een liefdevolle en respectvolle manier.

Je mag zonder angst de meest kwetsbare versie van jezelf laten zien. Puur, rauw, zonder masker.

Het kan deugd doen om even stil te blijven staan bij wie je bent, wat je voelt, wie of wat je mist.

Als je er behoefte aan hebt, bekijk ik samen met jou hoe je je verlies kan integreren in je leven. Je krijgt daarbij tips die jou kunnen helpen om je eigen veerkracht te vergroten en je energie te verhogen, zodat je hoopvolle stappen vooruit kan zetten op jouw pad.

Juist omdat een rouwproces door iedereen zo anders ervaren wordt, vind ik het belangrijk om begeleiding op maat aan te bieden.
Daarom wordt altijd gekeken naar waar jij zelf het meest nood aan hebt. Misschien heb je genoeg aan één losse sessie, dat kan. De ervaring leert echter, dat er meestal meerdere sessies nodig zijn om resultaten te bekomen waar jij je goed bij voelt. 

Herinneringen vormen een regenboog vol kleur aan een grijze hemel

De natuur als kompas ...

Bij het doorlopen van een rouwproces, kan de natuur een grote meerwaarde zijn.
Door al wandelend in de natuur aanwezig te zijn, kom je zowel mentaal als fysiek in beweging, stapje voor stapje.
 Je kan de wind door je hoofd laten waaien en je gedachten en gevoelens eventjes loslaten.
 
De natuur op zich werkt kalmerend, helend en troostend. Er komt meer helderheid en lichtheid op je pad.

Naast alle positieve effecten die hier sowieso al uit voortvloeien, kan de natuur je ook een spiegel voorhouden en je laten reflecteren. De natuur leent er zich perfect toe om metaforen te gebruiken en om je associaties te laten maken. Bovendien kan er dankbaar gebruik gemaakt worden van onverwachte elementen onderweg. Obstakels zoals omgewaaide bomen bijvoorbeeld, kunnen spontaan een gesprek op gang brengen dat weer tot verrassende inzichten kan leiden.

De inzichten die op deze manier bekomen worden, blijven meestal langer hangen, juist omwille van het visuele aspect dat hierbij komt kijken. Hierdoor kan je je pad van verlies stapje voor stapje ook zien als een troostpad dat ondanks je verlies nog heel wat moois voor jou in petto heeft !

Ben jij iemand die niet graag buiten in de natuur wandelt of zit jij om één of andere reden liever binnen, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom in mijn praktijk !

Dit is wat je krijgt

  • sessie(s) van +/- 1,5 uur
  • traject op maat
  • jouw investering bedraagt 65 euro per sessie

Na de begeleiding ...

  • heb jij een beter zicht op wat rouw is en op wat voor manieren zich dat kan uiten
  •  weet jij hoe je met je verlies kan omgaan, zodat je kan doorgaan met leven in plaats van overleven

Bewandel jij graag dit troostpad ?
Heb je interesse ?

Vul dan het contactformulier in om een afspraak in te plannen.
Je bent van harte welkom !

Wat anderen zeggen ...

De wandeling was zeer zinvol. De betekenis van loslaten...de gelijkenis van mens en natuur...
Er waren momenten om bij stil te staan en dat deden we dan ook letterlijk en figuurlijk.
Er waren momenten waarbij ik enorm tot rust kwam...maar ook momenten die pakkend waren...dan weer momenten waar ik een warm gevoel van kreeg...zeer gevarieerd.
Ik ben heel dankbaar dat ik aan deze wandeling heb kunnen deelnemen. Het heeft iets in me losgemaakt waar ik nog dagen over kan mijmeren en dit dankzij u Hilde. Proficiat je hebt dat heel goed gedaan!

Anoniem

Bedankt voor alles. Ik vond het heel fijn, ook al was het emotioneel, wat heel normaal is. Ik voel mij goed bij u. Je begrijpt wat ik allemaal vertel en dat doet veel. Ik vind u een heel lieve vrouw. Nogmaals bedankt voor alles.

L.V.

Voor mij was het een mooie en hartverwarmende ervaring. Het voelde goed!
Ik vind dat je dat heel goed gedaan hebt, voorbereid tot in de puntjes, mooie teksten en muziek.
Veel succes met je projecten, ik ga zeker nog eens deelnemen als het uitkomt! Bedankt!

P.G.

Het gesprek is heel prettig en ongedwongen verlopen onder het genot van een tasje koffie. Ik heb jou als enthousiast en zeer gedreven ervaren in de uitleg hoe je tewerk gaat. Ik zou je zeker aanraden bij anderen. Fijn om te voelen dat je er als mens niet alleen in staat. 

I.B.

Veelgestelde vragen

Kan ik kiezen of ik buiten in de natuur of binnen in de praktijk door jou begeleid word ?

Dat kan zeker ! Afspraak is wel dat dit op voorhand in onderling overleg besproken wordt, ten laatste één dag op voorhand.

Wat gebeurt er met een wandeling bij slecht weer ?

Wanneer het echt heel slecht weer is, kan in overleg besproken worden om de sessie binnen door te laten gaan of er kan een nieuwe datum afgesproken worden. Je mag zelf kiezen, maar dit wel ten laatste tot één dag op voorhand.

Kan ik je telefonisch bereiken ?

Neen dat kan niet. Net zoals voor jou, is het ook voor mij belangrijk om te waken over mijn energie, zodat ik jou op een kwaliteitsvolle manier kan begeleiden. Je mag me wel mailen als je daar behoefte aan hebt, dan zal ik daar zo snel mogelijk op reageren.

Is natuurcoaching niet te zweverig ?

Nee helemaal niet ! Juist in een rouwproces kan de natuur een grote meerwaarde zijn waardoor je op een mildere manier naar jezelf en je toekomst leert kijken.

Kan ik ook achteraf betalen ?

Helaas niet, ik werk alleen met voorafbetalingen: ofwel op voorhand door midden van een overschrijving ofwel door betaling bij aanvang van de sessie.