Over mij

Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst want daarin ben ik van plan om te leven.

Ik ben Hilde ... een actieve vijftigplusser die met veel passie en toewijding andere vijftigplussers helpt die zich sterk vermoeid en overprikkeld voelen of die vastlopen in een proces van rouw en verlies. Ik begeleid hen naar meer rust en mildheid voor zichzelf, zodat ze hun levenspad veerkrachtig en energiek verder kunnen bewandelen.

De natuur zit als een "groene" draad verweven in alles wat ik doe, een weldaad voor het welzijn !

Wie ben ik als persoon ...

Als ik terugkijk in de tijd, dan voelde ik me vaak anders als anderen en zelfs als kind voelde ik me dikwijls onbegrepen, ongehoord en niet gezien zoals ik ben. 

Daarnaast was er ook een torenhoog verwachtingspatroon waaraan ik trachtte te voldoen, waardoor het perfectionisme binnen in mij steeds meer aangewakkerd werd, net zoals de pleaser, die iedereen tevreden wilde houden.

Tijdens het ouder worden, bleef er altijd iets knagen, het gevoel er om één of andere reden niet bij te horen in een wereld die voor mij te hard en te vluchtig aanvoelt. 

Een openbaring ...

Wat een bevrijding was het voor mij, toen iemand me jaren geleden attent maakte op "hoogsensitiviteit" (HSP) en zo een balletje aan het rollen ging. Vele puzzelstukjes vielen op hun plaats, hoewel het plaatje voor mij toch nog niet helemaal klopte. Dat kwam pas, vanaf het moment dat ik leerde dat er binnen de groep van de HSP's nog een subgroep bestaat, de hoogsensitieve high sensation seekers (HSS). Ik houd niet van labeltjes die op mensen geplakt worden, ook niet bij mezelf, maar de omschrijving van een HSS heeft me het besef gegeven dat ik helemaal niet zo abnormaal ben als ik altijd dacht dat ik was. Er bestaan meer mensen die denken, voelen en handelen zoals ik ... wat een opluchting !!!

Het licht ging uit ... én aan !

Ondanks het feit dat ik sindsdien meer van mijn gedragingen kon plaatsen, bleef ik die hoogsensitiviteit vooral zien als een last. Samen met mijn drang naar perfectionisme en alles wat daarmee samenhangt, vormde het een belemmering in mijn leven en in mijn verdere ontwikkeling. Ik leefde vooral in functie van wensen of verlangens van anderen. Als ik maar hard genoeg mijn best deed, dan ….. Dus ik bleef doorgaan en doorgaan, ook al voelde ik diep vanbinnen dat het niet goed zat.

Op een dag, na al geruime tijd allerlei signalen genegeerd te hebben, besliste mijn lichaam dat het genoeg was: een eerste burn-out diende zich aan ! 

Maar … als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je ook wat je altijd al kreeg … Dus toen ik na mijn herstel mijn toenmalige werk hervatte en alle oude patronen na verloop van tijd terug kwamen, liep het stilaan weer helemaal fout. Burn-out nummer twee bleef niet uit, ook al had ik tegen mezelf gezegd dat ik zoiets nooit meer wilde meemaken.

Toen besefte ik: “nu is het genoeg, de maat is vol !”

Tijd voor verandering ...

De tijd voor zelfzorg brak aan en ik ging actief aan de slag met mezelf én met mijn levensomstandigheden, waarbij “trouw blijven aan mezelf” een belangrijk gegeven was.

Samen met een loopbaancoach nam ik mijn waarden, vaardigheden, energiegevers en energievreters e.d. uitgebreid onder de loep. Ik leerde anders omgaan met mijn drang naar perfectionisme en mijn grenzen beter aan te geven. Tevens ging ik mijn hoogsensitiviteit zien als een kracht, iets dat er mag zijn en dat mijn leven verrijkt.

De kracht van de natuur

Wat me in dit hele groeiproces ook heel erg geholpen heeft, is de natuur.
Vanuit eerdere ervaringen én door al jaren actief te zijn als wandelbegeleidster, wist ik dat wandelen in de natuur helend werkt, zowel mentaal als fysiek.
Maar de natuur kan op zich ook een krachtige tool zijn om de goede richting van je levenspad weer te vinden wanneer je zelf de weg eventjes kwijt bent.

Mijn stap naar het begeleiden van andere 50-plussers

Omdat ik daarnaast altijd al op een zinvolle manier betekenis aan mijn leven wilde geven, is bij mij het idee ontstaan om leeftijdgenoten ook te laten ervaren hoe waardevol het inzetten van de natuur kan zijn wanneer ze in hun leven ergens in vastlopen.

Naast de studies die ik daar in mijn jongere jaren al voor gedaan had, volgde ik nu ter vervolmaking extra opleidingen, waarbij ik o.a. ook leerde hoe de natuur ingezet kan worden in een begeleidingstraject. 

Alles komt altijd goed, zegt men … Ik kan dat alleen maar bevestigen.
Mijn burn-outs waren eye openers: de eerste was de trigger waarbij het zaadje werd geplant, bij de tweede heb ik de knoop doorgehakt en kon ik overgaan tot het oogsten.

Sinds ik met meer mildheid naar mezelf kijk, mijn eigen normen en waarden respecteer én daar ook naar handel, leef ik veel meer het leven dat bij me past.

Ik heb het gevoel dat ik voor het eerst in mijn leven eindelijk kan “shinen”. En dat gun ik jou ook !

Wil jij ook ervaren hoe het voelt om te "shinen" ?
Neem dan gerust contact met me op voor een kennismakingswandeling !

Nog wat weetjes ...

Er leeft van alles in en om mij heen.
Verveling staat absoluut niet in mijn woordenboek.
Behalve het feit dat ik van mensen en van verbindingen houd, is er ook nog dit:

Ik houd van

  • gepassioneerd wandelen en fotograferen in de natuur          
  • mijn wandelmaatje Siebe, onze eigenwijze Kooikerhond  🐕         
  • groepswandelingen organiseren en begeleiden. Meer info hierover vind je op mijn website Grenzeloos Wandelen         
  • boeken verslinden 📚 
  • muziek 🎵 Mijn smaak hierin is heel breed en een concert of kleinschalig festival tussendoor is voor mij nog altijd puur genieten !
  • een dagje relaxen in de sauna .... zalig !!!
  • leuke dingen ondernemen. Ik kan daar mega enthousiast bij worden, maar heb ook mijn rust nodig en tijd om te ontprikkelen
  • ik ben een vrouw, maar heb toch een hekel aan shoppen 😉  

Wat anderen zeggen ...

Zoveel verbinding en gelijkenissen tussen mens en natuur. Extra energie na de stiltewandeling vandaag met start Mariahof De Luysen. Bedankt Hilde Bongers van Natuur als kompas 👣🍄🍀

Nathalie Didden

Vandaag voor de 2de keer een stiltewandeling mee gedaan. Wat een ervaring!!!!! Men komt echt tot rust en krijgt inzichten tijdens zo'n wandeling. Even weg van het drukke bestaan, even tijd nemen voor je eigen innerlijke ikke en je hoofd proberen leeg te maken van alle negatieve gedachten en vol steken met positieve energie. Echt een aanrader ❤️

Tanja

In de media...

Tot mijn grote vreugde is er een mooi artikel over mij verschenen in Walking Magazine, 
het magazine van Wandelsport Vlaanderen.
(©Walking Magazine 32 - september 2022)
Wat ben ik hier dankbaar voor 🙏 
Ben je benieuwd naar wat er in staat ?