Over mij

Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst want daarin ben ik van plan om te leven.

Er leeft van alles in en om mij heen.
Verveling staat absoluut niet in mijn woordenboek.
Behalve het feit dat ik van mensen en van verbindingen houd, is er ook nog dit ...

Ik houd van ...  

  • gepassioneerd wandelen en fotograferen in de natuur          
  • mijn wandelmaatje Siebe, onze eigenwijze Kooikerhond  🐕         
  • groepswandelingen organiseren en begeleiden. Meer info hierover vind je op mijn website Grenzeloos Wandelen         
  • boeken verslinden 📚 
  • muziek 🎵 Mijn smaak hierin is heel breed en een concert of kleinschalig festival tussendoor is voor mij nog altijd puur genieten !
  • een dagje relaxen in de sauna .... zalig !!!
  • leuke dingen ondernemen. Ik kan daar mega enthousiast bij worden, maar heb ook mijn rust nodig en tijd om te ontprikkelen
  • ik ben een vrouw, maar heb toch een hekel aan shoppen 😉  

Wie ben ik als persoon ...

Als ik terugkijk in de tijd, dan voelde ik me vaak anders als anderen en zelfs als kind voelde ik me dikwijls onbegrepen, niet gezien of gehoord zoals ik ben. 

Daarnaast was er ook een torenhoog verwachtingspatroon waaraan ik trachtte te voldoen, waardoor het perfectionisme binnen in mij steeds meer aangewakkerd werd, net zoals de pleaser, die iedereen tevreden wilde houden.

Tijdens het ouder worden, bleef er altijd iets knagen, het gevoel er om één of andere reden niet bij te horen in een wereld die voor mij te hard en te vluchtig aanvoelt. Ik werd er regelmatig verdrietig van, want het maakte mijn leven er niet makkelijker op … 

Wat een bevrijding was het voor mij, toen iemand me jaren geleden attent maakte op "hoogsensitiviteit" (HSP) en zo een balletje aan het rollen ging. Vele puzzelstukjes vielen op hun plaats, hoewel het plaatje voor mij toch nog niet helemaal klopte. Dat kwam pas, vanaf het moment dat ik leerde dat er binnen de groep van de HSP'ers nog een subgroep bestaat, de hoogsensitieve high sensation seekers (HSS). Ik houd niet van labeltjes die op mensen geplakt worden, ook niet bij mezelf, maar de omschrijving van een HSS'er heeft me het besef gegeven dat ik helemaal niet zo abnormaal ben als ik altijd dacht dat ik was. Er bestaan meer mensen die denken, voelen en handelen zoals ik ... wat een opluchting !!!

Het licht ging uit ... én aan !

Ondanks het feit dat ik sindsdien meer van mijn gedragingen kon plaatsen, bleef ik die hoogsensitiviteit toch vooral zien als een last. Samen met mijn drang naar perfectionisme en alles wat daarmee samenhangt, vormde het een belemmering in mijn leven en in mijn verdere ontwikkeling. Ik leefde vooral in functie van wensen of verlangens van anderen. Als ik maar hard genoeg mijn best deed, dan ….. Dus ik bleef doorgaan en doorgaan, ook al voelde ik diep vanbinnen dat het niet goed zat.

Op een dag, na al geruime tijd allerlei signalen genegeerd te hebben, besliste mijn lichaam dat het genoeg was: een eerste burn-out diende zich aan ! 

Maar … als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je ook wat je altijd al kreeg … Dus toen ik na mijn herstel mijn toenmalige werk hervatte en alle oude patronen na verloop van tijd terug kwamen, liep het stilaan weer helemaal fout. Burn-out nummer twee bleef niet uit, ook al had ik tegen mezelf gezegd dat ik zoiets nooit meer wilde meemaken.

Toen besefte ik: “nu is het genoeg, de maat is vol !”

Tijd voor verandering ...

De tijd voor zelfzorg brak aan en ik ging actief aan de slag met mezelf én met mijn levensomstandigheden, waarbij “trouw blijven aan mezelf” een belangrijk gegeven was.

Samen met een loopbaancoach nam ik mijn waarden, vaardigheden, energiegevers en energievreters e.d. uitgebreid onder de loep. Ik leerde anders omgaan met mijn drang naar perfectionisme en mijn grenzen beter aan te geven. Tevens ging ik mijn hooggevoeligheid zien als een kracht, iets dat er mag zijn en dat mijn leven verrijkt.

Wat me in dit hele groeiproces ook heel erg geholpen heeft, is de natuur.
Vanuit eerdere ervaringen én door al jaren actief te zijn als wandelbegeleidster, wist ik dat wandelen in de natuur helend werkt, zowel mentaal als fysiek.
Maar de natuur kan op zich ook een krachtige tool zijn om de goede richting van je levenspad weer te vinden wanneer je zelf de weg eventjes kwijt bent.

Omdat ik daarnaast altijd al op een zinvolle manier betekenis aan mijn leven wilde geven, is bij mij het idee ontstaan om andere mensen ook te laten ervaren hoe waardevol het inzetten van de natuur kan zijn wanneer ze in hun leven ergens in vastlopen.

Daarom volgde ik een gecertificeerde opleiding tot wandelcoach, waarbij ik leerde hoe de natuur ingezet kan worden in een coachtraject. Door ervaring leerde ik, dat klachten van de mensen die ik begeleid bijna altijd hun oorsprong vinden in de werksfeer. Meestal zijn deze stress gerelateerd. Reden genoeg voor mij om me hier meer in te verdiepen. Dat deed ik door gecertificeerde opleidingen tot stress en burn-out coach en loopbaancoach te volgen. Daar voegde ik nog een opleiding tot hartcoherentiecoach aan toe, omdat dit perfect aansluit bij (en zelfs nog meer versterkt) wat ik nu al doe.

Alles komt altijd goed, zegt men … Ik kan dat alleen maar bevestigen.
Mijn burn-outs waren eye openers: de eerste was de trigger waarbij het zaadje werd geplant, bij de tweede heb ik de knoop doorgehakt en kon ik overgaan tot het oogsten.

Ik heb het gevoel dat ik voor het eerst in mijn leven eindelijk kan “shinen”.
En dat gun ik jou ook !