Van overprikkeld naar ontspannen

Hoe je rust vindt in een drukke wereld

Het pad ontrolt zich terwijl je het bewandelt

Ben jij het ook zo beu …. ?

Je hebt jezelf al zo vaak voorgenomen om je minder aan te passen aan anderen, minder te pleasen en jezelf niet meer zoveel weg te cijferen. Daarbij nam je je stellig voor, dat je je grenzen beter zou aangeven en dat je meer “nee” zou zeggen.

Maar als puntje bij paaltje komt, durf je het niet. Je bent bang dat je er op afgerekend wordt, dat anderen je minder graag zullen zien of dat ze jou gaan afwijzen. De kans is ook groot, dat jij je bij een “nee” schuldig zal voelen naar de ander toe en dat vind je niet fijn.

Dus ga je maar door en door en door … ten koste van jezelf !

Bovendien heb jij door de vele prikkels die op je afkomen en die jij als een spons in je opneemt, meer tijd nodig om deze diepgaand te kunnen verwerken. Dat lukt je echter niet, want je kan moeilijk loslaten en het molentje in je hoofd blijft maar draaien.

Omdat het lijkt alsof anderen dit wel allemaal voor elkaar krijgen, voel je je eenzaam in jouw ervaringen en heb je het gevoel dat niemand je begrijpt.

Je voelt je moe en uitgeput. Langzaam maar zeker ben je helemaal aan ’t leeglopen …

Je wil het anders !

Stel je eens voor …

Stel je eens voor, dat je het leven kan leiden dat helemaal aansluit bij de persoon die jij diep vanbinnen bent.

Je weet hoe je met de enorme hoeveelheid prikkels die je dagelijks over je heen krijgt om kan gaan, zodat je overprikkeling en stress in de kiem kan smoren.

Daarbij weet je ook je eigen grenzen te respecteren én aan te geven aan anderen. Zonder schuldgevoelens of zorgen over wat ze zouden denken, zonder angst om hierdoor afgewezen te worden. Wél met de kracht om voluit voor jezelf te kiezen !

Je talenten en je kwaliteiten kan je ten volle inzetten in een omgeving die bij je past, waarbij je je compleet gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Je zelfvertrouwen krijgt een flinke boost, je veerkracht neemt toe en je zal véél steviger in je schoenen staan.

De chaos in je hoofd verdwijnt, je ervaart rust en je hebt het gevoel dat je eindelijk echt jezelf kan zijn.

Je bloeit open en dat straal je helemaal uit !


Zet je graag de eerste stap naar een gratis kennismakingsgesprek ?

Een verloren gevoel ? Je bent niet alleen ...

Je bent niet de enige die zich verloren kan voelen. Ik begrijp je …

Jarenlang liep ik rond met de gedachte dat ik anders was dan de doorsnee mens. Ik voelde me eenzaam, ongezien, ongehoord en onbegrepen. Mijn gedachten bleven malen, ik maakte mezelf gek met het bedenken van doemscenario’s of met allerlei verwijten naar mezelf toe over zaken die ik verkeerd gedaan of gezegd “zou” hebben.

De burn-outs waar ik uiteindelijk in terecht kwam, maakten me duidelijk dat het anders moest. Door het pad dat ik vanaf toen ben gaan bewandelen, leerde ik mijn hoogsensitiviteit te zien als een eigenschap waar ik trots op mag zijn.

De natuur heeft in dit leerproces een grote rol gespeeld, vandaar dat die nu nog steeds een prominente plaats in mijn leven blijft innemen.

Het leven wordt zoveel mooier als je datgene wat diep in je zit kan omarmen als een kracht !

Dit gun ik jou ook !

Juist omdat ik weet wat voor een lange, eenzame weg het kan zijn voordat je leert hoe het anders kan, wil ik jou hierbij begeleiden.

Daarom specialiseerde ik me o.a. in het leren omgaan met stress en hiermee samenhangend de voordelen en de valkuilen van HSP (hoogsensitiviteit). 

Deze opgedane kennis wil ik met jou delen, zodat ook jij kan leren hoe je stevig in je schoenen staand jouw pad veerkrachtig en energiek verder kan bewandelen. Je hoeft het niet alleen te doen !

Misschien ben je hoogsensitief  ?

Het kan zijn dat je hier nog nooit van gehoord hebt of dat je denkt dat het helemaal niet op jou van toepassing is.

Dat is heel goed mogelijk, want hoogsensitiviteit is een eigenschap die nog niet door iedereen gekend is. Het aantal mensen dat hoogsensitief is, blijkt 1 op de 5 te zijn. De grote meerderheid van de bevolking is het dus niet en kan zich ook maar moeilijk voorstellen wat het betekent om zo door het leven te gaan. Hierdoor ontstaan er vaak misverstanden over hoogsensitiviteit.

Het gaat over een persoonlijkheidskenmerk, een eigenschap waarmee je geboren wordt. Niet iets dat je krijgt doorheen je leven. Het is geen aandoening waar een diagnose voor gesteld kan worden, zoals ten onrechte nog regelmatig gedacht wordt.

Hoogsensitieve mensen (HSP’s) zijn mensen die meer prikkels dan de doorsnee mens binnen krijgen én die die daarenboven ook nog eens op een diepgaandere manier verwerken. Dit kan heel uitputtend zijn !


Vandaar dat HSP’s regelmatig momenten nodig hebben om zich terug te trekken én dit verklaart ook waarom ze bijvoorbeeld niet altijd zin hebben in feestjes of andere sociale activiteiten.

Wanneer jij hoogsensitief bent, zijn dit kenmerken die jou typeren: je bent zorgzaam, bedachtzaam, sterk empathisch en je doet vaak aan zelfreflectie.

 
Je bent iemand met een groot oog voor detail: je merkt enorm veel op en neemt nuances en subtiliteiten waar die voor een ander niet opvallen. Wanneer je in een groep vertoeft, houd je rekening met ieder individu, terwijl je het belang van de groep als geheel ook niet uit het oog verliest. Bovendien heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel én een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Je hebt een rijke, innerlijke belevingswereld, kan goed visualiseren en je bent meestal ook best wel creatief

Wat echt opvalt: je beleeft alles héél intens ! Dat maakt dat jij verdriet veel dieper en langduriger kan voelen. Daar staat tegenover dat je ook juist extreem vrolijk en gelukkig kan zijn, wanneer je ergens blij van wordt en dat kan in de kleinste dingetjes zitten !

Wanneer je de wereld om je heen intenser beleeft als anderen en je je overweldigd kan voelen door de hoeveelheid aan prikkels die je daardoor te verwerken krijgt, wil dat niet zeggen dat je iemand bent die weinig kan verdragen of die zich aanstelt.

Je bent ook geen “moeilijk geval” of “asociaal”, zoals je misschien ooit te horen krijgt.

Hoewel het niet nodig is om een label op je te plakken, kan het wel fijn zijn als je weet waarom jij je voelt zoals jij je voelt én hoe je daar op een voor jou aangename manier mee om kan leren gaan.

Daarom kan het interessant zijn, om jezelf eens af te vragen of je misschien een hoogsensitief persoon bent, oftewel een Highly Sensitive Person (HSP).

Vraag jij je af of je ook bij de 20 % van de bevolking hoort die gezegend is met deze mooie eigenschap ?
Doe dan de HSP-test.

Hoe ziet het traject eruit ?

Gedurende drie maanden, zullen we samen het pad inslaan dat de richting van jouw verlangen uit gaat. Ik wandel daarbij met plezier een stukje met jou mee, terwijl ik je mijn expertise en mijn ondersteuning aanbied.

Tijdens deze ontdekkingstocht, zal je door onze gesprekken, gecombineerd met technieken en tools, jezelf en je denkwijze beter leren begrijpen. We nemen diep ingeslopen patronen onder de loep en bekijken hoe we daar nieuwe voor in de plaats kunnen zetten.

Je leert omgaan met de vele prikkels die op je afkomen, net zoals je ook leert om meer gehoor te geven aan je eigen behoeftes. We gaan aan de slag met je energiebeheer en je grenzen zodat je minder vatbaar bent voor overprikkeling en stress.

Daarnaast leer je op een mildere manier naar jezelf kijken en je innerlijke criticus meer plaats te laten maken voor je innerlijke vriend. Wanneer je daarbij ook je talenten en je kwaliteiten beter leert inzetten, zal je zelfvertrouwen groeien en kan je hoge lat meer naar beneden.

Als natuurcoach zet ik tijdens het wandelen
de natuur actief in als een soort van tweede coach 
en juist dat maakt het zo bijzonder ! 

De natuur als kompas ...

Een grote meerwaarde in dit hele traject is de natuur, omdat ik overtuigd ben van de vele voordelen die hieraan verbonden zijn. Het is trouwens effectief aangetoond dat HSP’s tot rust komen in de natuur, dat ze er heel erg kunnen genieten van allerlei kleine dingen om hen heen én dat ze er ook heel goed kunnen opladen wanneer hun energieniveau op een laag pitje staat.

Wanneer je tijdens een sessie al wandelend in de natuur aanwezig bent, zet je niet alleen je lichaam, maar ook je gedachten in beweging. Je loopt naast elkaar, wat fijn is omdat je dan niet steeds oogcontact hoeft te maken en je krijgt de tijd om je gedachtegang de vrije loop te laten zonder dat de stilte die dan valt ongemakkelijk wordt.

De natuur op zich werkt kalmerend. Dit door bepaalde vormen en structuren die we zowel bewust als onbewust waarnemen, door kleuren, door de stilte of juist door die typische “natuurlijke” geluiden, ...

Naast alle positieve effecten die hier sowieso al uit voortvloeien, kan de natuur je ook een spiegel voorhouden en je laten reflecteren. De natuur leent er zich perfect toe om metaforen te gebruiken en om je associaties te laten maken. Bovendien kan er dankbaar gebruik gemaakt worden van onverwachte elementen onderweg. Obstakels zoals omgewaaide bomen bijvoorbeeld, kunnen spontaan een gesprek op gang brengen dat weer tot verrassende inzichten kan leiden.

De inzichten die op deze manier bekomen worden, blijven meestal langer hangen, juist omwille van het visuele aspect dat hierbij komt kijken. Hierdoor kan je je levenspad energiek verder bewandelen, in de volle overtuiging dat er jou nog heel wat moois te wachten zal staan !

Ben jij iemand die niet graag buiten in de natuur wandelt of doorloop je het traject om één of andere reden liever binnen, dan ben je welkom in mijn praktijk. Ook dan zal de natuur als waardevol element in de sessies geïntegreerd worden én je zal opdrachten/oefeningen mee naar huis krijgen waar de natuur in verweven zit. 

Dit is wat je krijgt

  • 5 sessies van +/- 1,5 à 2 uur
  • werkboek met opdrachten, in combinatie met tips en doordenkertjes
  • 3 maanden aanmoediging en begeleiding via mail
  • jouw investering: 390 euro

Na het traject weet jij ...

  • hoe je je gepieker aan banden kan leggen
  •  hoe je je grenzen kan aangeven zonder angst voor afwijzing of schuldgevoelens
  • hoe je prikkels kan beheersen zonder dat ze je dagelijks overweldigen

Bewandel jij graag dit groeipad ?
Heb je interesse ?

Vul dan het contactformulier in voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Je bent van harte welkom !

Wat anderen zeggen …

Na enige twijfel over de investering en een kennismakingsgesprek met Hilde over wat een traject inhoudt, heb ik er geen enkele spijt van het traject te zijn aangegaan.
De wandelingen hebben alle keren enorm deugd gedaan en door de hele symboliek van de natuur is mijn eigen wereld weer opnieuw open gegaan en heb ik mijn eigen levenslust weer compleet terug mogen ontdekken.
Ondanks de verschillende weersomstandigheden in het winterseizoen die we hebben getrotseerd, waren er elke keer mooie dieren en dingen te ontdekken in het bos. De oefeningen samen met Hilde en alleen thuis zijn heel erg goed te doen geweest.
Het verschil om ‘buiten’ aan jezelf en aan je psyche te werken heeft mijn ogen en mijn hart weer geopend.
De tijd die je dan voor jezelf neemt, geeft je zoveel energie ervoor terug, dat kan ik echt iedereen aanraden.
Mijn heel vriendelijke dank aan de support van Hilde.

Ilse B.

Veelgestelde vragen

Kan ik sessies in de natuur combineren met sessies binnen in de praktijk ?

Dat kan zeker ! Afspraak is wel dat dit op voorhand in onderling overleg besproken wordt, ten laatste één dag op voorhand.

Wat gebeurt er met een wandeling bij slecht weer ?

Wanneer het echt heel slecht weer is, kan in overleg besproken worden om de sessie binnen door te laten gaan of er kan een nieuwe datum afgesproken worden. Je mag zelf kiezen, maar dit wel ten laatste tot één dag op voorhand.

Kan ik in schijven betalen ?

Wanneer je het een te grote investering vindt om deze in één keer te betalen, kijk ik graag even met je mee naar mogelijke oplossingen zodat de betaling niet zo zwaar op jou doorweegt.

Kan ik je tijdens een traject telefonisch bereiken ?

Neen dat kan niet. Net zoals voor jou, is het ook voor mij belangrijk om te waken over mijn energie, zodat ik jou een kwaliteitsvol traject kan aanbieden. Je mag me wel mailen als je daar behoefte aan hebt, dan zal ik daar zo snel mogelijk op reageren. 

Is natuurcoaching niet te zweverig ?

Nee helemaal niet ! Juist door een traject in of met de natuur aan te gaan, leer je op een realistische manier naar jezelf kijken, je zal tot inzichten komen die je als mens verrijken.