Obstakels op je pad

By Hilde

oktober 5, 2022


Je bent heerlijk ontspannen aan het genieten van een deugddoende wandeling en plots verstijf je, want … je botst tegen een obstakel aan 😱

Dat kan een omgevallen boom zijn, een waterplas die het hele pad verspert of … een kudde grote grazers die heerlijk liggen te zonnen of die de hele openbare ruimte inneemt, vlak voor een poort waar jij doorheen moet.

Het angstzweet breekt je uit en je weet niet wat je moet doen … Herken je dat gevoel ?

Je bent niet de enige …

We krijgen allemaal te maken met obstakels in ons leven en dat gebeurt zeker niet alleen maar tijdens een wandeling.

Obstakels kunnen ons op allerlei manieren “overvallen”. Dat kan gebeuren binnen relaties, bij vriendschappen, ’t kan gaan om werkgerelateerde zaken, of onze gezondheid die ons op één of andere manier in de steek laat, … Noem maar op …

Feit is: wanneer je het ene obstakel overwonnen hebt, duikt er na verloop van tijd wel weer een ander op. Je kan ze helaas niet vermijden, hoe graag je dat zou willen. Obstakels horen bij het leven …

Probeer door obstakels heen te breken zoals bomen die naar het licht blijven groeien

Obstakels en emoties: een goede match ?

Het is helemaal oké om je in eerste instantie gefrusteerd, boos, angstig, verdrietig enz te voelen. Het is menselijk om afhankelijk van de situatie allerhande emoties te ervaren. Maar … blijf niet hangen in deze emoties, laat je er niet te lang of te diep door verlammen, want daar word je uiteindelijk zeker niet gelukkig van !

In plaats van je emoties het volledig van je te laten overnemen, is het verstandiger om een manier te vinden waarop je best met obstakels kan omgaan.

Hoe doe je dat dan ?

Om te beginnen kan je best al je visie op obstakels proberen te veranderen. We zien obstakels dikwijls als iets dat we liever niet tegenkomen, we willen er meestal zo snel mogelijk vanaf, nietwaar ?

Wanneer je er op deze manier naar kijkt, dan beschouw je obstakels eigenlijk als iets negatiefs waardoor het vaak automatisch al moeilijker wordt om er constructief mee om te gaan.

Beter is het om obstakels die je te verwerken krijgt te zien als zaken die niet zomaar voor niets op jouw pad gekomen zijn. Probeer ze te zien als uitdagingen, kansen, mogelijkheden … zaken die je op één of andere manier willen wakker schudden of je willen duidelijk maken dat je misschien beter een andere richting uit kan gaan bij een bepaalde situatie. Als je het zo bekijkt, is dat al meteen heel wat positiever, waardoor je ook meer ruimte schept om tot goede inzichten of oplossingen te komen.

En verder ?

Wanneer je de manier waarop je naar een obstakel kijkt al kan veranderen, kan je best ook proberen om kalm en rustig te blijven wanneer zo’n obstakel zich aandient. Tenminste … als je een beetje bekomen bent van de eerste emoties !

Kalm blijven in een situatie die bijzonder oncomfortabel is, is niet gemakkelijk. Misschien lukt het je ook niet vanaf de eerste keer, maar oefening baart kunst en je zal zien: hoe vaker je er op een kalme manier doorheen komt, hoe vlotter het zal gaan om een volgende keer je kalmte te bewaren.

Een andere tip is om de situatie eens te benaderen alsof je door de ogen van iemand anders kijkt. Wanneer je zelf ergens midden in staat, is het moeilijker om objectief te zien wat er effectief aan de hand is. Probeer er dus anders naar te kijken, alsof je een drone bent die boven in de lucht hangt en die van daaruit een blik op het geheel werpt bijvoorbeeld. Of bekijk het alsof je een buitenstaander bent die enkele meters verderop staat. Wat zou die persoon doen ? Hoe zou die het aanpakken ?

Een grote plas die het hele pad ingenomen heeft.
Ploeteren door de modder

Blijf zeker niet bij de pakken neerzitten en verlies de moed niet. We laten ons hoofd dikwijls benevelen door allerlei belemmerende gedachten en juist deze zijn er meestal voor verantwoordelijk dat je verlamt van angst, waardoor je ter plekke blijft trappelen en geen uitweg ziet in je situatie. Probeer weerstand te bieden aan die belemmerend gedachten en over te gaan tot actie !

Wat die actie is, zal bij iedere situatie verschillend zijn … Er bestaat geen concrete richtlijn over hoe je met een obstakel moet omgaan. Dat hangt puur van de situatie af en wat de ene keer een juiste keuze is, kan een andere keer misschien helemaal niet helpen. Vertrouw er op dat je intuïtief bij iedere situatie wel zal aanvoelen wat dan de juiste aanpak is. Vertrouw op je buikgevoel en durf ervoor gaan 👍

Hoe groter het obstakel, des te groter de glorie van de overwinning

Tot slot …

Door vastberaden en doelbewust met obstakels om te gaan, neemt je veerkracht toe. Je zelfvertrouwen zal erdoor groeien, waardoor je toekomstige stormen in je leven ook beter aan zal kunnen. Als je ’t zo bekijkt, zullen obstakels uiteindelijk voor een gedeelte mede verantwoordelijk zijn voor wie je bent en wat je kan worden.

Reageren kan hier !

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Beste Hilde.

  Door alleen de teksten te lezen voelt het of je zelf tegen mij praat, ik kan de dag van onze wandeling
  nog beleven het was een ontdekking maar ik heb nog niks kunnen ondernemen daar wij na onze t'huis
  komst onze inenting voor corona gaan halen en sinds dien liep het mis ik was de eerste die ziek werd
  en nu is het mijn vrouw haar beurt gelukkig is het geen corona maar prettig is anders.
  wij moeten nu samen de eerste hindernis overwinnen en dan kunnen wij verder.
  Grt. Patrick

  1. Dag Patrick,

   wat maak je me blij met jouw reactie hier !
   Dank je wel daarvoor 🙏
   Zo fijn en hartverwarmend dat onze ontmoeting en je deelname aan mijn themawandeling zo’n impact op jou gehad heeft 💚

   Wel jammer te lezen dat zowel jij als je vrouw ziek geworden zijn na jullie thuiskomst.
   Zoiets is nooit leuk natuurlijk …

   Ik ben ervan overtuigd dat jullie deze hindernis zullen overwinnen en dat jullie daarna vol goede moed en met een flinke dosis veerkracht jullie pad verder zullen kunnen bewandelen !

   In afwachting daarvan wens ik jullie alle twee nog veel beterschap ….
   Doe het rustig aan, op jullie eigen tempo, dan komt dat vast weer goed !

   Groetjes, Hilde

 2. ik vind dit artikel heel goed , en beschrijft mijn situatie perfect .

  ook weet ik reeds lange tijd dat ik hoog sensitief ben , van toen ik nog een kind was .

  ik werk er bijna heel mijn leven aan , maar ik voel me nog steeds zwaar belast met mijn hoog gevoeligheid .

  ik ervaar het nog steeds niet als een geschenk , eerder een vergiftigd geschenk !

  hopelijk word ik door enkele nieuwe ervaringen terug energieker en gezonder !

  en krijg ik mijn leven op een gezonde manier terug , zonder altijd het oordeel van anderen af te wachten.
  .
  met vriendelijke groeten

  marja

  1. Dag Marja,

   Dank je wel voor je reactie op deze blog 🙏

   Jammer te lezen dat je je hooggevoeligheid als een vergiftigd geschenk ziet. Herkenbaar wel hoor, want ooit zag ik het zelf ook zo. En toch kan het juist zoveel voordelen hebben om hooggevoelig te zijn. Het is niet gemakkelijk, dat weet ik uit eigen ervaring, maar vaak kan je al heel wat verandering en/of verbetering bekomen door anders naar een situatie te kijken. Door een andere bril op te zetten bij wijze van spreken … Dat helpt je ongetwijfeld ook om energieker in het leven te staan. Laat jouw geluk sowieso nooit afhangen van het oordeel van anderen Marja ! Jij zelf, en niemand anders, is verantwoordelijk voor je geluk … echt !

   Geloof in jezelf, probeer niet teveel beren op je weg te zien, sta open voor kleine, subtiele signalen die je krijgt op je pad en zet verdere stappen in die richting … dan trek je als vanzelf meer positiviteit aan.

   Ik wens je veel sterkte én succes hierbij 💚

   Groetjes, Hilde

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}