Jezelf verliezen tijdens de feestdagen …

By Hilde

december 16, 2023


’t Is weer de tijd van het jaar … Kerstmis staat voor de deur, met direct daaropvolgend de jaarwisseling, die natuurlijk ook niet onopgemerkt voorbij kan gaan.

En dat dat allemaal goed gevierd mag worden, daar kan je nauwelijks aan ontsnappen. Overal waar je komt, weerklinken allerlei kerstdeuntjes en baadt alles in kleurrijke versieringen met flikkerende lichtjes.

Ook in eigen huis wordt de kerstsfeer binnen gehaald: in heel wat woonkamers staat een keurig opgetuigde kerstboom te pronken, al dan niet aangevuld met allerhande extra kerstattributen om bij te dragen aan nog meer gezelligheid.

Alles om het toch maar allemaal zo knus mogelijk te maken tijdens de komende feestdagen, waarbij het je aan niets hoeft te ontbreken.

The most wonderful time of the year …

De mooiste tijd van het jaar … of toch niet ?

Sommigen kijken reikhalzend uit naar deze feestperiode en kunnen zich hier helemaal in uitleven. Ze schuimen kerstmarkten af, zoeken seizoensevenementen op en verheugen zich op de samenkomst met familie en/of vrienden tijdens de feestdagen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd !

Zo wordt het echter niet door iedereen ervaren.
Misschien behoor jij wel tot diegenen voor wie de maand december vooral veel onrust met zich meebrengt. Zeker wanneer je hoogsensitief (HSP) bent, kan je last hebben van al die extra prikkels die nu op je pad komen.

Naarmate de feestdagen dichterbij komen, voel jij als gevolg daarvan je stressniveau stijgen.

Zowel in de winkels als thuis (via radio, tv, post) worden er allerlei schreeuwerige promotiestunts om je oren gegooid: met cadeautips, met feestelijke kleding, lekkere hapjes, enz …

In de winkelstraten voel je je niet meer op je gemak. ’t Is er druk, mensen schieten je links en rechts voorbij, zich haastend om op de valreep een cadeau voor hun dierbaren te scoren of op zoek naar een mooi outfitje om zelf mee uit te pakken tijdens deze dagen.

Als je je dan toch binnen in een winkel waagt, zou je er liefst meteen gillend naar buiten willen rennen … Je wordt gek van het geduw en het getrek, het gebrek aan voldoende ruimte voor jezelf.

Mag het ook wat minder zijn ?

Wanneer je thuis bent, breek je er je hoofd over wat er op de menu zal staan, wat voor kleding je zal dragen enz enz. Alles wordt minitieus door jou voorbereid: het eten, bijpassende drankjes, de cadeautjes, het huis wordt grondig schoongemaakt, alle details moeten kloppen, niets wordt aan het toeval overgelaten.

In de tussentijd blijf je je hoofd maar breken … Je bent toch niets vergeten ???
Zelfs je nachtrust boet hierbij in.

En wat voor anderen “de mooiste tijd van het jaar” is, wordt bij wijze van spreken voor jou een ware nachtmerrie ! Je voelt je doodmoe en je bent zwaar overprikkeld.

Brand jezelf niet op om anderen een warm gevoel te geven

Het wordt je teveel … en alles waar “te” voor staat, is niet goed … behalve bij “tevreden”.

Dus … mag het ook iets minder zijn ? Ja, natuurlijk !!!

Tips voor meer rust tijdens het feestgedruis

Wees mild voor jezelf

Wat voor een hoogsensitief persoon heel belangrijk is: wees mild voor jezelf ! Maak het jezelf niet te moeilijk, wees niet te streng of te veeleisend voor jezelf. Je hoeft niet per se een uitgebreide menu samen te stellen, je hoeft niet per se je huis tot in het kleinste detail in orde te hebben, enz … Het hoeft allemaal niet “perfect” te zijn ! Durf ook gerust hulp vragen bij de organisatie of bij het koken of wat dan ook.

Zorg voor een goede planning

Denk ruim op voorhand al na over de eindejaarsperiode en hoe je de feestdagen wil doorbrengen. Bekijk wat je daarvoor te doen hebt, verdeel dat in kleine stapjes en voer die zoveel mogelijk op voorhand uit, zodat je niet meer last minute nog van alles moet doen. Als het je teveel stress bezorgt, vermijd dan de drukke plaatsen en kijk of je datgene wat je nodig hebt ook online kan bestellen. Dit bespaart je niet alleen heel wat energie, maar ook tijd !

Verlies jezelf niet uit het oog wanneer je in gezelschap bent

Het siert jou dat je er belang aan hecht hoe een ander zich voelt en hoe de groepsdynamiek is. Je wil niet dat iemand iets tekort komt. Verlies hierbij echter jezelf niet uit het oog ! Denk er aan dat het niet jouw verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat alles voor iedereen naar wens verloopt. Maak tijd om zelf ook plezier te beleven, op jouw manier !

Houd rekening met je eigen behoeftes

Als hoogsensitief persoon heb je vaak de neiging om je aan te passen aan de verlangens van anderen. Denk ook aan jezelf ! Niemand kan voor jou bepalen wanneer iets voor jou teveel of te zwaar is. Voel bij jezelf waar je grenzen liggen en geef die ook gerust aan ! Ga op tijd naar huis als je daar behoefte aan hebt, beperk je (sociale) uitstappen als het er teveel zijn, neem tijd voor jezelf als je dat nodig hebt, …. Dit is niet egoïstisch, dit is zorgen voor jezelf en daar is niets mis mee !

Trek tussendoor de natuur in

Als er één plek is waar je in deze periode van het jaar kan ontsnappen aan de chaos en waar je rust kan vinden, dan is het wel in de natuur ! De natuur zelf is in een diepe winterslaap, het is er stil en vredig. ’t Is er ideaal om te ont-prikkelen, om je batterij terug op te laden … en wie weet, misschien vind je wel een beetje “kerstsfeer” terug, daar waar je het helemaal niet verwacht 😉

Plan tussendoor voor jezelf leuke dingen in

Een laatste tip: vergeet zelf niet te genieten !!!
Bijt je niet vast in allerlei sociale verplichtingen waar je jezelf niet goed bij voelt. Houd tussendoor bewust ruimte vrij om dingen te doen die jij leuk vindt en waar je van tot rust kan komen. Dit is voor iedereen anders. Misschien vind je het fijn om je gedachten af te leiden door te puzzelen, te kleuren, … Misschien houd je van woordspelletjes of verlies je jezelf graag in een spannend boek. Of misschien ben jij het actieve type dat energie krijgt van een stevige wandeling, een lange fietstocht, fitness of iets dergelijks. ’t Maakt ook allemaal niet zoveel uit, zolang jij er zelf maar van geniet ! Juist dit soort van momenten heb je nodig om te kunnen ontprikkelen, zodat je de situaties die jou in deze periode stress bezorgen beter aan kan !

Soms moet je alles opzij leggen en gewoon eerst even voor jezelf zorgen

Tot slot …

Neem bovenstaande tips ter harte en maak er ook voor jezelf een mooi feestje van ! Neem de tijd om de feestdagen te beleven op jouw manier, in jouw tempo … en besef dat het helemaal oké is hoe je dat doet !

Ik wens je veel warmte en veel rust tijdens deze dagen.
Ik wens je bovenal een gezond en liefdevol 2024 … een uitnodigend nieuw jaar, waarbij je hopelijk veel geweldige herinneringen mag maken die je nog lange tijd kan blijven koesteren.

Veel liefs, Hilde 💚

Reageren kan hier !

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Heel veel warmte, liefde, gezelligheid, rust en wandelplezier in een fijne natuur! 🚶‍♀️🚶‍♂️💗

  2. Proficiat ! Wat heb je dat weeral ontzettend mooi verwoord . Ik denk ook dat velen deugd hebben van alles wat je schrijft, de vele goede tips!

  3. Wat mooi geschreven Hilde, ik vind mij helemaal terug in je tekst. Het is voor mij nu eenmaal een drukke, stresserende periode, Maar als de dag daar is, is het zo gezellig en voel ik zoveel warmte, het doet me dan ook zoveel plezier als ik mijn gezin zie genieten van mijn heerlijk klaar gemaakt kerstdiner en vooral van het gezellig samen zijn.
    Je tips kloppen helemaal. Voorbereiding en planning is inderdaad heel belangrijk. En als je dat doet dan valt het nog wel mee.
    We wensen jullie ook een hele warme Kerst met veel gezellige momenten. En voor het nieuwe jaar veel geluk, goede gezondheid en heel veel wandelplezier! 🎅🌲🎅

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}