Dankbaarheid als kracht

By Hilde

april 10, 2022


In mijn jongere jaren, stond ik er niet zozeer bij stil … dankbaarheid. Tja, hoe gaat dat hé … je zit op de sneltrein van het leven, waarbij je je meestal simpelweg laat meevoeren op het ritme van de dag.

Niet dat ik niet nadacht over het leven, want ik ben van kindsbeen af al iemand geweest die echt wel kon blijven stilstaan bij “de dingen des levens”. Maar echt bewust bezig zijn met iets als dankbaarheid, hm nee … dat ontbrak er toch aan.

Wijsheid komt met de jaren …

Maar gaandeweg gebeurden er dingen in m’n leven en werd ik geconfronteerd met gezondheidsperikelen en de gevolgen daarvan. Om me heen zag ik tussendoor ook anderen hun portie aan levenservaringen toebedeeld krijgen, waarbij ik mezelf soms de vraag kon stellen hoe rechtvaardig dat allemaal verdeeld was.

En dus groeide het besef, dat niet zomaar alles als vanzelfsprekend beschouwd kan worden en dat er wel degelijk heel wat is om dankbaar voor te zijn in mijn leven 🙏

Met dankbaarheid zal je merken dat de kleine dingen groot worden

De wondere wereld van de natuur

In diezelfde periode ontdekte ik ook de heilzame werking van het wandelen in de natuur, zowel lichamelijk als mentaal. Er ging een wondere wereld voor me open die sindsdien niet meer uit mijn leven weg te denken valt ! Ik leerde intens genieten van de rust, de stilte, de geuren en de kleuren en alle andere mooie, kleine dingen die er in de natuur waar te nemen zijn.

Het gevolg is, dat ik in een uitnodigend stukje natuur kan rondstruinen met de verwondering van een kind en me heerlijk kan laten verrassen door de vele onverwachte cadeautjes op mijn pad.
De natuur die ontwaakt en weer volop kleur bekent. Een orantjetipje dat met z’n vrolijke wit/oranje vleugeltjes rondfladderend de lente inluidt. Een poel vol kikkers die al kwakend een grandioos concert geven, of een prachtige libel. Warme zonnestralen op mijn huid in de zomer, genieten aan de waterkant. Of een reetje, dat ineens in mijn vizier komt. Een ijsvogeltje dat de show steelt … Of die machtig mooie rood/oranje gloed van de bladeren in de herfst vergezeld van bijzondere paddenstoelen die ik nooit eerder zag, een uitnodigend wit sneeuwtapijt in de winter

Het hele jaar door, in alle seizoenen, laat ik me gewillig verrassen door alles wat op deze manier op mijn pad komt en … ik koester deze momenten, ik ben er enorm dankbaar voor !

Dankbaarheid als levenshouding

’t Is niet langer alleen maar de natuur die me met dankbaarheid kan vervullen.
Ik ben namelijk gaan inzien dat dankbaarheid als levenshouding zoveel positieve effecten heeft !

Hierbij enkele voorbeelden van de voordelen:

  • Gevoelens van dankbaarheid en negatieve gedachten gaan niet samen
  • Dankbaarheid heeft een positief effect op je relaties.
  • Dankbare mensen zijn eerder geneigd om anderen te helpen
  • Dankbaarheid zorgt ervoor dat je meer geniet van de dingen die je meemaakt
  • Dankbaarheid vergroot je eigenwaarde en zelfvertrouwen
  • Dankbaarheid verlaagt je stressniveau
  • …..

Door me hier bewust van te worden, pas ik het veel meer toe in mijn leven.
Ook al kan je zo’n slechte dag hebben, er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn … hoe klein dan ook. De kunst is om het te zien en om er ook oprecht blij om te kunnen zijn.
Ik merk dat het me goed doet !

Dit alles heeft me ook geleerd om mijn burn-outs te zien als een cadeau. Ja, het klinkt heel cliché, ik weet het … maar zo heb ik het effectief ervaren ! Nog niet helemaal na de eerste burn-out, maar na de tweede zijn de inzichten heel helder geworden.

Ik ben ontzettend dankbaar voor de nieuwe wind die hierdoor in mijn leven is beginnen te waaien.
Blij met de vele, lieve mensen die ik hierdoor heb leren kennen.
Blij met de warme, hechte verbindingen die hierdoor zijn ontstaan.

Bij deze wil ik ook jou bedanken … ja jou ! Want ik ben blij en dankbaar dat je mijn website gevonden hebt én dat je deze blog tot het einde toe gelezen hebt. Dat is zo lief en hartverwarmend ! Dank je wel 🙏💚🙏

Als afsluiter mijn tip voor jou:

Probeer eens iedere dag te eindigen met een paar dingen die je die dag overkomen zijn waar je dankbaar voor bent. Best is om dat in een boekje te noteren … een dankbaarheidsboekje … maar je kan het eventueel ook gewoon in gedachten doen. Als je dit als een vast patroon in je leven toepast, zal je merken dat je je echt beter in je vel zal gaan voelen. En dat gun ik jou van harte ! Veel succes !

Reageren kan hier !

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}