Een landschap van verlies

Vind je weg naar troost en hoop,
veerkracht en verbinding
met de natuur als kompas.

Word jij wel eens overspoeld door golven van verdriet ?

Als 50-plusser zal jou dit gevoel vast wel bekend voorkomen. Terwijl je dagelijks overweldigd wordt door een hoeveelheid aan indrukken en prikkels die op je afkomen, is de kans groot dat je juist in deze levensfase ook meer en meer geconfronteerd wordt met allerlei vormen van verlies en rouw.

Het kan zijn dat je afscheid moet nemen van je ouders, van je partner, of misschien krijg je zelfs het zware nieuws te verwerken dat je afscheid moet nemen van één van je (klein)kinderen. Dat kan zijn door een overlijden, maar het kan ook andere oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld door een relatiebreuk.

Of ... je krijgt de diagnose van een ernstige of ongeneeslijke ziekte, waardoor de grond helemaal onder je voeten wegzakt.

Misschien verlies je je werk en vraag je je af waar je op jouw leeftijd in hemelsnaam nog een andere job kan vinden. De jongere generaties zijn immers veel meer gegeerd op de arbeidsmarkt.

Met wat pech, ervaar je ook steeds duidelijker dat je lichaam niet meer is wat het ooit was. Je botst tegen grenzen aan die je duidelijk maken dat het tijd wordt om sommige dromen en verlangens voorgoed op te bergen.

Langzaam maar zeker verzamelen er zich ongemerkt allerlei verlieservaringen in jouw rugzak, waarvan het ene verlies al wat zwaarder doorweegt dan het andere. Bij sommige situaties kan je rekenen op sociale steun, terwijl dat bij andere niet zo is, waardoor je het gevoel hebt dat je helemaal alleen bent met je verdriet.

Op een gegeven moment zit je rugzak propvol ... er kan niets meer bij.
Dan is het moeilijk om de zin van het leven te blijven zien en je levenspad op een positieve, vreugdevolle manier te vervolgen.

Je vraagt je af hoe het verder moet en of je je ooit beter zal voelen ... 

Er is niets in de natuur dat een heel jaar lang in bloei staat.
Verwacht dat ook niet van jezelf !

Herken je dit …

  • je voelt je leeg, eenzaam en onbegrepen
  • je emoties, gevoelens en gedachten schieten alle kanten uit
  • je voelt fysieke pijn, maar er is geen aantoonbare oorzaak te vinden
  • je wereld staat stil ... of je stort je juist vol overgave op je werk
  • je vraagt je vertwijfeld af of je wel op een normale manier aan het rouwen bent
  • je hebt grote behoefte om je verhaal te kunnen vertellen maar durft er de mensen uit je omgeving niet meer mee te belasten 

Zou het niet fijner zijn als …

Stel je eens voor, dat je de nieuwe dagen weer met een goed gevoel kan verwelkomen.

De mist in je hoofd is verdwenen, je voelt rust in je lijf, je merkt dat je energiek en veerkrachtig in het leven staat.

Je laat je niet meer zo gemakkelijk uit evenwicht brengen, je zelfvertrouwen is gegroeid, waardoor je er beter in slaagt je eigen keuzes te maken en je grenzen aan te geven.


Pijnlijke verliezen heb je geïntegreerd in je leven. Je weet dat je je verdriet nog steeds mag toelaten wanneer je daar behoefte aan hebt. Het overheerst echter niet meer, want je weet hoe je hiermee om kan gaan.

Kortom: je levenslust is terug en dat voelt als een verademing !

Klinkt dit als muziek in je oren ?
Ben je nieuwsgierig en wil je weten hoe ook jij dit kan bereiken ?
Klik dan hier voor een gratis kennismakingsgesprek.

Zet wat je boven het hoofd groeit in een vaasje en vertroetel het tot het bloeit.

Wat als ...
verlies niet het enige is ...  

Misschien ben je - bewust of onbewust - iemand die hoogsensitief is. Dan komen er sowieso heel wat meer prikkels bij jou binnen dan bij de doorsnee mens én je brein gaat die prikkels dan ook nog eens op een diepgaandere manier verwerken.

Omdat je als hoogsensitief persoon van nature over een aantal typische eigenschappen beschikt, kan het zijn, dat een verlies bij jou zwaarder aanvoelt en dat het je meer moeite kost om het draaglijk voor je te maken. Het is goed om je hiervan bewust te zijn wanneer je het idee hebt dat rouwen voor jou anders verloopt dan bij de meeste andere mensen om je heen.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je vanuit een intens rouwproces allerlei stress gerelateerde klachten kan ontwikkelen. Het zal je misschien verbazen, maar het is zelfs mogelijk dat je hierdoor in een burn-out terecht komt ! 

Wanneer je het gevoel hebt, dat je sterker dan een ander op een verlies reageert, kan het dus zeker aan te raden zijn om te leren hoe je terug rust vindt in een wereld waarbij je overspoeld wordt door ontelbaar veel prikkels !

Wil je hier meer over weten ? Klik dan hier.

Maak tijd voor jezelf en leer jouw unieke groeipad energiek en levenslustig verder te bewandelen.
Je bent het meer dan waard !

Wat anderen zeggen ...

Als ik terugkijk van de intake tot nu, dan heb ik meer als vooruitgang geboekt ! Ik had niet durven denken dat het zoveel met me zou doen en dat ik zo zou veranderen in positieve zin. Ik kwam mezelf dikwijls tegen in de natuur en ben heel tevreden met wat ik in zo een korte tijd bereikt heb. Ik ben aan mijn innerlijke gaan werken, heb doelen leren stellen. Jij hebt me al die tijd het gevoel gegeven dat ik een mooi mens ben, je gaf me rust en zelfvertrouwen. Ik zal je zeker als wandelcoach aanbevelen bij anderen. Het is meer dan de moeite waard, je hebt dat fantastisch gedaan en ik ben je daar zeer dankbaar voor !

G.B.

Het was echt een super mooie ervaring om met jou vier wandelingen te doen. Vanaf de eerste wandeling genoot ik van iedere stap. Je bent een warm en lief mens. De vragen zijn oprecht en recht door zee. De oefeningen onderweg zijn leerzaam en herkenbaar. Het stellen van kleine doelen maakte het voor mij gemakkelijker. Het was een geweldige ervaring. Ik verheugde mij op iedere wandeling. Jammer dat de tijd zo snel voorbij ging. Ik hoop dat meer mensen met je mee willen wandelen en je competenties als wandelcoach meer dan waarderen. Dat verdien je echt!

D.P.

Ik begeleid jou graag op je levenspad .... 

Ik ben Hilde ...

Als hoogsensitieve persoon ben ik me er van bewust hoe het voelt om overweldigd te worden door een enorme hoeveelheid aan prikkels. Ik weet helaas ook wat er gebeurt wanneer je jezelf blijft aanpassen aan de verwachtingen of verlangens van anderen. Dat kostte me zoveel energie dat ik als gevolg tot tweemaal toe in een burn-out beland ben. Dat was voor mij een keerpunt ! Ik leerde mijn hoogsensitiviteit te zien als een kracht en ben me helemaal gaan richten op datgene waar ik energie van krijg: de natuur én op een zinvolle manier van betekenis zijn voor andere 50-plussers  !

Meest recente blogs

’t Is weer de tijd van het jaar … Kerstmis staat voor

Je bent heerlijk ontspannen aan het genieten van een deugddoende wandeling en

Sinds geruime tijd worden we in onze maatschappij vrijwel dagelijks geconfronteerd met

Blijf je graag op de hoogte van relevante weetjes
of toekomstige activiteiten ?

Schrijf dan hier in voor de nieuwsbrief !  


(maximum één per maand)