Hartcoherentie

Smile, breathe and go slowly

Herken je dit ?

 • Voel je je overprikkeld en slaag je er niet meer in om tot rust te komen ?
 • Pieker je veel en lig je er 's nachts zelfs wakker van ?
 • Heb je moeite om je te concentreren en lijkt het alsof je geheugen je steeds vaker in de steek laat ?
 • Heb je last van hoofdpijn, hartkloppingen, rugpijn, ... ?
 • Voel je je oververmoeid, futloos, ... ?
 •  Heb je last van hyperventilatie ? 

Als bovenstaande punten herkenbaar voor je zijn, is de kans groot dat je je in een levensfase bevindt waarbij je veel stress ervaart.
Hartcoherentie kan dan een waardevolle tool zijn om in te zetten, zodat je terug meer rust en veerkracht in je leven kan ervaren !

Wat is hartcoherentie ?

Hartcoherentie verkrijg je wanneer je door middel van een speciale ademhalingstechniek, de zogenaamde focusademhaling, je hart in een bijzondere staat kan brengen. 

Door je ademhaling tot rust te brengen, beïnvloed je daarmee ook je hartritmevariatiepatroon. Dat zal dan mooie, gelijkmatige golven gaan vertonen wat aangeeft dat je in balans bent. Als je daarentegen onrust, angsten of stress ervaart of wanneer je een fysieke activiteit beoefent, is je ademhaling onregelmatig. Dit zal zich meteen vertalen in een grillig en chaotisch hartritmevariatiepatroon waaruit duidelijk blijkt dat je dan niet in balans bent. 

Het hart en het brein staan continu met elkaar in verbinding, waardoor het hart dus ook invloed heeft op hoe je functioneert. Door de ritmische focusademhaling komt het hart in een bijzondere staat. Het is dan coherent en bevindt zich in een veilige modus. Je hart zal dan je brein gunstig beïnvloeden. Hierdoor kan er - kort gezegd - in je overprikkelde brein meer rust ontstaan, wat op zich ook weer doorgeseind wordt naar de rest van je lichaam. De rempedaal en de gaspedaal komen door deze techniek helemaal in evenwicht, wat zeer bevorderlijk is voor je welzijn !

Wanneer je hart en je brein in een veilige modus met elkaar kunnen communiceren, brengen ze jou dus in balans !

Dit klinkt misschien heel vreemd of ongeloofwaardig maar door middel van biofeedback is deze techniek perfect meetbaar. Juist omdat het meetbaar is, is het objectief en tastbaar waardoor het ook helemaal wetenschappelijk onderbouwd is.
Je kan werkelijk zwart op wit zien, hoe de ademtechniek het zenuwstelsel in balans brengt. 

Hoe gaat dit er praktisch aan toe ?

Een hartcoherentietraining bestaat uit vijf sessies.

Tijdens de eerste sessie wordt er een korte kennismaking voorzien. Vervolgens zullen we het hebben over de werking van het brein en de lichamelijke reacties daarop. Je krijgt een opdracht mee naar huis waar je een hele week mee aan de slag kan.  

De daaropvolgende week wordt de tweede sessie voorzien. Je leert dan wat stress is en wat het doet met je lichaam.  
Je leert in deze sessie eveneens wat focusademhaling is. We bespreken welke vormen van begeleiding (bijvoorbeeld via apps) er bestaan, hoe je die kan gebruiken én je krijgt de opdracht om er thuis dagelijks mee bezig te zijn. 

Gedurende de derde sessie zullen we het hebben over de werking van het hart en de invloed daarvan op je brein (en de rest van je lichaam), wat tijdens sessie vier nog uitgebreid zal worden met uitleg over hormonen, emoties en de effecten daarvan op je lichaam.

Tot slot gaan we er in de vijfde sessie dieper op in hoe je hartcoherentie kan toepassen in je dagelijkse leven, in welke situaties het bruikbaar is, wat de valkuilen kunnen zijn enz.

Het biofeedbacksysteem, waarmee we je hartcoherentie kunnen meten, zal iedere keer ingezet worden. Via een computerscherm kan je zelf mee volgen of je in balans bent of niet. Dit geeft je inzicht in de invloed van je ademhaling op je hartritmevariabiliteit. Bovendien kan je op deze manier je vooruitgang gedurende de sessies duidelijk waarnemen, wat motiverend werkt.

Voorwaarde bij deze training is wel, dat je effectief heel strikt en consequent je focusademhaling toepast !
Dit betekent ofwel 3 maal per dag 6 minuten je ademhalingsoefening doen ofwel 2 maal per dag 10 minuten.
Zo eenvoudig is het ... of, beter gezegd ... zo eenvoudig lijkt het !
Want vergis je niet, het vraagt echt wel een flinke dosis zelfdiscipline om het vol te houden en om niet stiekem eens over te slaan enz.

Door bewust te ademen, kan je je realiteit veranderen

De effecten van hartcoherentie ...

Door de techniek van de focusademhaling heel strikt en consequent toe te passen, krijg je grip op je stress, op je emotionele reacties en andere belemmerende invloeden. Negatieve, onprettige gevoelens kunnen getransformeerd worden naar een positief gevoel. 

Enkele voorbeelden:

 • verhoging van veerkracht en herstelvermogen
 • betere concentratie en focus
 • betere weerstand tegen stress en ziekten
 • betere slaapkwaliteit
 • minder hyperventilatieklachten
 • meer controle over angst en paniek
 • bloeddrukregulerend, daling van hoge bloeddruk
 • gevoel van welbehagen en rust
 • positiever en helderder denken en bevordering van creatief denken

Omdat er door deze techniek toe te passen nieuwe verbindingen in je brein gelegd worden, die je alleen maar kan verkrijgen door herhaling, herhaling en nog eens herhaling, zal het ook een tijdje duren voordat je resultaat zal merken. Je bouwt hierdoor een vaardigheid op in het creëren van balans in je brein. En het is net die vaardigheid die veerkracht geeft !

Na 2 weken voel en zie je de eerste resultaten, na 6 weken merkt je een duidelijke vooruitgang. Volgens een studie van de Sint-Jozefkliniek in Bornem verminderen lichamelijke klachten na 6 weken met 40 %, stress en angst met 50 % en depressies dalen zelfs met 70 %. Hoe langer je bezig blijft met het beoefenen van hartcoherentie, hoe groter die effecten na verloop van tijd nog zullen worden. Volhouden is dus echt wel de boodschap !

Zie het als een gezonde levensstijl die je altijd kan toepassen en die je enorm veel gunstige effecten blijft opleveren !

Heb je interesse ?

Bekijk dan de mogelijkheden onder deze tekst 👇
Wil je meer informatie, een kennismakingsgesprek of inschrijven voor een traject ?
Vul dan het contactformulier in. 

1 op 1 hartcoherentie traject

Dit traject bestaat uit 5 sessies die telkens ongeveer een uur duren. Mochten er daarna nog extra sessies nodig zijn, dan kunnen die bijgeboekt worden.
Tijdens het traject kan je via mail contact met me opnemen als je daar behoefte aan hebt. 

Een opfrisser - extra sessie 

Als je na het traject nog eens de behoefte voelt aan een opfrisser, dan kan je kiezen voor een extra sessie (of meerdere als je dat wenst).